MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE

13 września

g. 18:00

190 zł / os.

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE

Turkusowe morze i białe domki na Santorini. Retsina, zupa cytrynowa i moc słońca. Chcesz przeżyć to jeszcze raz? Greckie wakacje w Augustowie we wrześniu? Kali sas orexi.

Prowadzący: Kamil Paszkowski i Przemysław Sturgulewski, Restauracja Pod Jabłoniami

POGOTUJEMY: 

Lemon soup

Kofte

Moussaka

Podwędzana śmietana, regionalny miód i bakalie

stopień trudności

MasterChef Junior

5 października

g. 12:00

90 zł / os.

stopień trudności

MasterChef Junior

Dzieci to nasza największa inwestycja, a misją Szkoły jest także odkrywanie młodych talentów. Nasze warsztaty to realne zajęcia w grupach, integracja i umiejętne odczytywanie przepisów oraz powtarzanie czynności po prowadzącym. Menu zostało przygotowane we współpracy z wykwalifikowaną dietetyczką z poradni Marfit.

 

POGOTUJEMY:

Owsianka

Muffiny dyniowe z orzechami i czekoladą

Placuszki z cukinii

Ciasteczka amarantusowe

Prowadzący: Michalina Krzywińska, Restauracja Pod Jabłoniami

Nowy

termin

WSZYSTKIE SMAKI HISZPANII

26 września

g. 18:00

190 zł / os.

stopień trudności

WSZYSTKIE SMAKI HISZPANII

 

Kuchnia hiszpańska opiera się głównie na produkcie – nie w pełni dostępnym na rynku polskim z uwagi na transport. Dania są proste, ale poza najwyższym jakościowo produktem zawierają serce. Najlepszą paellę jaką jedliśmy zrobiła hiszpańska Abuela (babcia). Dlatego dbając o tradycję, najlepsi „Chefs” przenoszą na swoje talerze smaki dzieciństwa.

Prowadzący: Rafał Chełmiński i Marcin Wąsiewicz, Restauracja Pod Jabłoniami

POGOTUJEMY: 

Ośmiornicę po galicyjsku

Chorizo w porto

Gazpacho 

Patatas bravas

Nowy

termin

SUBTELNE MOLEKUŁY
W KUCHNI NOWOCZESNEJ

11 października

g. 10:00

290 zł / os.

SUBTELNE MOLEKUŁY W KUCHNI NOWOCZESNEJ

8-godzinne warsztaty dla profesjonalistów

 

Dla wielu kucharzy Marek Kropielnicki uchodzi za profesora. Szef, który obok Camastro, był współtwórcą gwiazdki Michelin dla Restauracji „Senses”. Te warsztaty to esencja smaku dla tych, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i skorzystać z wiedzy naszego Gościa.

Prowadzący: Marek Kropielnicki

MENU: 

Tatar z jagnięciny z parfait jagnięcym / olej lubczykowy / czarnuszka sok z rzodkiewki

Consomme z pomidora z przegrzebką / rakiem oraz sandaczem

Pierś z kaczki w boczku wędzonym sous vide z redukcją cydrową i rozmarynem oraz kopytkami buraczanymi i palonym porem

Parfait z szarlotki z coulis z zielonego jabłka / lody z cynamonem i wanilią kręcone na ciekłym azocie

stopień trudności

KOREAŃSKIE SMAKI
WKRÓTCE SZCZEGÓŁY

190 zł / os.

24 października

g. 18:00

190 zł / os.

KOREAŃSKIE SMAKI

 

Kuchnia koreańska to nie tylko ostre smaki, to przede wszystkim precyzja, dbałość o szczegóły i estetyka wykonania.  To także poszanowanie dla tradycji i dbałość o równowagę ciała i duszy. Dlatego kuchnia koreańska jest tak zdrowa, czerpiąc z najlepszych składników i odpowiednio je łącząc.

Prowadząca: Inessa Kim, uczestniczka drugiej edycji programu kulinarnego TOP CHEF

POGOTUJEMY: 

Miyok kuk - lekka i łagodna zupa z wołowiny i wakame

Chapchae - makaron z batatów z warzywami

Bulgogi - rozpływająca się w ustach krótko smażona wołowina po koreańsku

Pikantna sałatka z marchewki

Patbingsu - koreański deser lodowy

Photo: Zuzanna Mann (http://www.zwidokiemnastol.pl/)

stopień trudności

PO CHIŃSKU

15 listopada

g. 18:00

190 zł / os.

stopień trudności

 

PO CHIŃSKU

To co potocznie zwane jest "Chińczykiem" z kuchnią chińską nie ma wiele wspólnego. Dlatego postanowiliśmy trochę przybliżyć to bogactwo smaków i wielką kulturę kulinarną podczas naszych warsztatów.

Prowadzący: Kamil Paszkowski, Head Chef w Restauracji Pod Jabłoniami

POGOTUJEMY:

Sajgonki/kurczak/orzechy nerkowca

Chrupiący boczek/ ryż jaśminowy/ogórek chilli

Makaron noodle/krewetki/sos ostrygowy

Koktajl kokosowy/mango/mięta

PO FRANCUSKU

22 listopada

g. 18:00

190 zł / os.

stopień trudności

PO FRANCUSKU

Francuska kuchnia to synonim klasy, wykwintności i elegancji.  Ale nie tylko. Oprócz tzw. haute cuisine, powstała nouvelle cuisine, czyli nowa kuchnia - prosta, szybka i pełna smaków. 

Prowadzący: Michał Adam Molenda 

POGOTUJEMY:

Żabie udka

Bouillabaisse

Magret de Canard

Fondant

AMERICAN DREAM

28 listopada

g. 18:00

190 zł / os.

stopień trudności

AMERICAN DREAM

Twój amerykański sen może się spełnić. Nie musisz przemierzać oceanów, by zasmakować tamtejszej kuchni. U nas w Augustowie przekonasz się, że Polak potrafi.

Prowadzący: Michał Skorupa, Restauracja Pod Jabłoniami

POGOTUJEMY:

Tacos kreolskie

Saimin

Texas burger

Pancakes

WARSZTATY VEGE

29 listopada

g. 18:00

190 zł / os.

stopień trudności

VEGE

 

Dla fanów kuchni vege i nie tylko mamy kilka nowatorskich pomysłów na niecodzienne dania. Trochę egzotyki, trochę zapomnianych smaków, a to wszystko w wersji bez mięsa i nabiału.

​POGOTUJEMY:
Zupa owocowa
Pieczony kalafior
Szpinak wodny / Boczniak mikołajkowy
Hummus / grissini
Smażone zielone pomidory

MIKOŁAJKI W KUCHNI

7 grudnia

g. 12:00

90 zł / os.

stopień trudności

MIKOŁAJKI W KUCHNI

 

Kolejne warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej.

SZCZEGÓŁY WKRÓTCE